04.02.2010

Recomandari Berlinale (competitia oficiala)

Presa germana considera unul din cele mai mari evenimente filmul lui Martin Scorsese, Shutter Island, un thriller psihologic cu Leonardo di Caprio in rolul principal, desi pelicula e in afara competitiei. Oarecum pe acelasi piedestal, filmul lui Polanski, The Ghost Writer, cu Ewan Mc Gregor si Pierce Brosnan, doar ca acesta apare in competitie. Filmul a primit notorietate si pentru ca in timpul filmarilor, Polanski a fost o buna perioada in inchisoare. Filmele germane si cele de limba germana sunt si ele incurajate. In competitia oficiala, Jud Suss-Film ohne Gewissen, despre un actor care s-a implicat intr-un film de propaganda nazist la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, lucru care il va marca toata viata, Shahada, povestea unor musulmani care traiesc in Berlin, The Hunter (Germania-Iran !), despre un fost puscarias pornit sa razbune moartea fiicei(actiunea se petrece in Iran) si nu in ultimul rand, austriacul Der Rauber, povestea unui alergator la maraton care din cand in cand traieste periculos spargand banci. E clar ca  si alearga de la fata locului.

Dintre filmele din competitia oficiala se mai vorbeste de chinezescul Apart togheter, pentru ca e filmul de deschidere si pentru ca e facut de Wang Quan'an(un castigator al competitie acum 3 ani cu filmul Tuya's Marriage) de japonezul  Caterpillar facut de un obisnuit al festivalului, regizorul  Koji Watamatsu si firesc, pentru ca amestecul de kitsch, dans, bataie si muzica orientala poate sa duca si la ceva interesant, pe langa hohotele din sala, de bucurie sau de jale, ultimul in enumerare, e trecut filmul indian, My name is Khan, film ce il are protagonist pe super starul filmelor indiene, Shah Rukh Khan.

Nici un cuvant despre filmul romanesc din competitie, Eu cand vreau sa fluier, fluier. Dar nici despre cel argentinian, cel rusesc  sau chiar cel american. O sa spun eu cateva cuvinte, intr-un alt episod.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu